Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Olympische Ruimtespelen
28. June 2012

Niets in de ruimte staat stil. De meeste sterren zijn eigenlijk marathonlopers; ze blijven hun hele leven door de ruimte vliegen. Maar nu hebben astronomen een ster gespot (die kun je in de foto zien als het groene vlekje in het vierkantje) die niet aan het hardlopen is, maar aan het sprinten!

Om achter de snelheid te komen van de ster moesten de astronomen uitvinden welke afstand hij af heeft gelegd sinds hij aan zijn race begon, en hoe lang deze sprint al aan de gang is. Ze denken dat de ster zijn reis startte in het centrum van de paarse gaswolk in de foto. Hij behoort namelijk tot een speciale soort sterren die heel snel om zichzelf ronddraaien, ook wel pulsars genoemd. En deze pulsar werd weggeschoten tijdens de explosie die de gaswolk creëerde.

De astronomen hebben berekend dat de pulsar door de ruimte vliegt met een duizelingwekkende snelheid: tussen de 9 miljoen en 11 miljoen kilometer per uur! Daarmee is hij waarschijnlijk de snelste pulsar die we ooit hebben gezien! Maar er is nóg een kandidaat: een andere pulsar vliegt met een snelheid van tussen de 5 miljoen en 10 miljoen kilometer per uur.

Het is jammer dat astronomen deze twee sterren niet kunnen inschrijven voor de ‘Olympische Ruimtespelen’ om erachter te komen wie nu echt de snelste sprinter is. In plaats daarvan moeten ze via ingewikkelde berekeningen zien wie de winnaar is.

 

Geinig weetje

De snelheid van de pulsar is zo groot dat hij één rondje om de Aarde zou kunnen vliegen in ongeveer 13 seconden!

Share:

Bilder

Die Weltraum-Olympiade
Die Weltraum-Olympiade

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB