Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Jocurile olimpice din Spațiu
28. June 2012

Nimic din spațiu nu stă pe loc. Majoritatea stelelor seamănă cu niște alergători de cursă lungă, deoarece ele se află într-o continuă mișcare pe tot parcursul vieții lor. Recent, astronomii au descoperit o stea (ilustrată  în imaginea de mai sus ca un ghemotoc verde într-o cutie) mai rapidă decât restul.

Pentru a afla viteza acestei stele, astronomii au trebuit să afle cât de mult s-a deplasat din momentul în care a început cursa și de cât timp i-a luat. Ei cred ca steaua și-a început cursa din zona centrală a norului mov de gaz și praf, din fotografia de mai sus, deoarece această stea face parte dintr-o categorie specială de stele, care se rotesc foarte repede, numite pulsari.  Pulsarul a fost expulzat  în urma exploziei care a dus la formarea norului de gaz și praf.

Pe baza estimărilor, astronomii cred că pulsarul se deplasează cu o viteza incredibilă cuprinsă între 9  milioane și 11 milioane km pe oră. Ar putea fi cel mai rapid pulsar cunoscut vreodată. Dar mai există un concurent pentru acest titlu, un alt pulsar a cărui viteză de deplasare a fost estimată între 5 si 10 milioane de km pe oră.

Ce păcat că astronomii nu pot înscrie aceste stele într-o competitie pentru a vedea care dintre ele este mai rapidă. Ei trebuie să calculeze vitezele prin metode conplicate și să-și îmbunătățească continuu rezultatele.

Interesant

Dacă pulsarul se deplasează cu 11 milioane de km pe oră el ar putea să facă inconjurul Pamântului  la Ecuator în 13 secunde!

Mehr Informationen

Acest Space Scoop a fost realizat pe baza unui comunicat de presă de la NASA Chandra X-ray Observator.

Share:

Bilder

Die Weltraum-Olympiade
Die Weltraum-Olympiade

Printer-friendly

PDF File
1018,5 KB