Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Toen de rode planeet blauw was
17. January 2013

Je weet natuurlijk wel dat de Aarde niet de enige planeet is in ons zonnestelsel. Het zijn er acht in totaal. De planeet die het meest op de Aarde lijkt is Mars, ook wel de ‘Rode Planeet’ genoemd, vanwege zijn roodgekleurde oppervlak. Maar we vinden steeds meer aanwijzingen dat Mars eigenlijk lang een blauwe planeet is geweest, vol met meren, rivieren en zeeën van stromend water, net als op Aarde!

Deze geweldige foto’s zijn genomen door het ruimtevaartuig Mars Express, die in een baan rond Mars draait. Ze tonen een rivierbedding die over het oppervlak van de planeet loopt. Er wordt nu gedacht dat dit is uitgesleten door diep stromend water, ver in het verleden van Mars, miljarden jaren voordat de mens bestond!

Vandaag de dag is er nog steeds water op Mars, ook al is het bevroren onder het oppervlak en op de Zuidpool (net zoals de ijskappen op Aarde). Dus eigenlijk lijkt deze nieuwe rivierbedding helemaal niet zo’n verbazingwekkende vinding. Maar toch is het een enorme ontdekking! Want met zijn 1500 kilometer lengte, is hij langer dan de rivier de Rijn, die dwars door Europa stroomt, helemaal van Zwitserland naar Nederland! Daarnaast is hij 300 meter diep, dat is dieper dan welke rivier op Aarde dan ook!

Deze nieuwe foto’s van Mars geven ons een beeld van hoe het vroeger moet zijn geweest op de rode planeet; en dat lijkt niet veel te verschillen van onze wereld vandaag!

 

Geinig weetje

Wetenschappers denken dat miljarden jaren geleden op Mars de grootste overstroming heeft plaatsgevonden in de hele geschiedenis van het zonnestelsel. Dat is moeilijk voor te stellen, omdat Mars nu te koud is en zijn dampkring te dun, waardoor er geen vloeibaar water kan overleven op zijn oppervlak. 

Mehr Informationen

 Deze Space Scoop is gebaseerd op een ESA press release.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Als der Rote Planet noch blau war
Als der Rote Planet noch blau war

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB