Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Eén Komeet, Twee Asteroïden, Of Allebei?
13. October 2017

Soms zien sterrenkundigen dubbel, zelfs met hun telescopen ze hebben een komeet ontdekt die ook twee asteroïden is!

Asteroïden 288P ligt ver weg, in de asteroïdegordel tussen Mars en Jupiter, waardoor het lastig waarnemen is.

Maar onlangs reisde het dichter langs de Aarde, waardoor we het eindelijk in detail konden bekijken. We waren zeer verrast door de ontdekking dat 288P niet één, maar twee asteroïden is!

Het asteroïdepaar is een zogenaamde 'binaire asteroïde', wat betekent dat ze broers of zussen zijn die om elkaar draaien. Ze lijken zelfs op tweelingen, omdat ze vrijwel even groot en zwaar zijn.

Het is een grootse prestatie dat we kunnen meten hoe zwaar deze asteroïden zijn. Nog indrukwekkender is dat onderzoekers ontdekten dat dit de eerste asteroïdetweeling is die zich gedraagt als een komeet!

Op de asteroïden werd massief ijs waargenomen dat smolt in de hitte van de Zon - net als de staart van een komeet. Dat maakt 288P de eerste binaire asteroïde die ten tweede ook als komeet telt!

Door al deze unieke ontdekkingen vragen onderzoekers zich af of ze ooit nog een ander object zullen vinden als 288P. Totdat het zover is, zijn sterrenkundigen blij dat ze dubbel zagen.

Geinig weetje

Wist je dat huidig onderzoek doet denken dat water niet door kometen is gebracht naar de Aarde, zoals lang werd gedacht, maar via ijzige asteroïden?

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Der Doppel-Asteroid 288P
Der Doppel-Asteroid 288P

Printer-friendly

PDF File
968,7 KB