Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Er der aliens tættere på os, end vi troede?
24. August 2016, Leiden

Da de første opdagelsesrejsende rejste vestpå fra Europa over Atlanterhavet, var mange overbeviste om, at verden var flad. De var nervøse for, at hvis man sejlede langt nok, så ville man falde af Jorden og ned i ingenting.

Nu om dage har vi ikke blot besøgt hvert eneste hjørne af Jorden - vi har ovenikøbet besøgt hver eneste anden planet i vores solsystem. Det åbenlyse næste skridt var at begynde at udforske exoplaneter - verdener udenfor vores solsystem.

I 1992 fandt vi den første planet kredsende om en fjern stjerne. Siden da er over 3.300 afsides verdener blevet opdaget. Disse verdener er endnu mere fantastiske end dem fra Star Wars og Guardians of the Galaxy.

Nogle af planeterne er over 9.000 gange større end Jorden, mens andre ikke er meget større end Månen. Nogle er varme nok til at smelte stål, mens andre er koldere end Pluto.

Vi har opdaget exoplaneter kredsende om gigantiske stjerner, døde stjerner og sågar planeter, der vandrer igennem galaksen helt alene, uden en tilhørende stjerne.

Og alligevel er de mest interessante exoplaneter dem, der ligner vores egen. Det er disse planeter, hvor der kan være liv: klippeplaneter, hvor temperaturen er kølig nok til, at der kan være flydende vand på overfladen.

Det viser sig, at der findes præcis sådan en planet kredsende om vores nabostjerne!

Proxima Centauri (udtalt “proxima sentauri”) befinder sig lige over fire lysår fra Jorden, hvilket gør denne klippeverden til vores nærmeste exoplanet.

Vores nye nabo er en anelse tungere end Jorden og kredser tættere på sin stjerne, end Merkur kredser om Solen. Men fordi planetens stjerne er meget koldere end Solen, har planeten stadig en behagelig temperatur.

Men er det behageligt nok til at liv kan opstå? Vi ved det ikke endnu, men du kan være sikker på, at det er det næste spørgsmål, som astronomer vil forsøge at besvare!

Cool Fact

Der er planer om at sende et rumfartøj til Proxima Centauri om tyve år. Missionen kommer til at hedde StarShot.

Oversat til dansk af Emil Fosgaard Lund. Redigeret af Christian Eistrup.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Sind Aliens näher als wir denken?
Sind Aliens näher als wir denken?

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB