Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Ung stjerne viser tegn på babyplaneter
14. June 2016, Leiden

Det tager ni måneder for en baby at vokse inde i sin mors mave. For et større dyr som elefanten tager det 22 måneder, men hvor lang tid tager det egentlig for en planet? Det viser sig, at det tager kortere tid, end vi først havde antaget.

Førhen troede vi, at det tog omkring ti millioner år at danne en planet, men små planeter er blevet opdaget omkring en ung stjerne, som kun er en million år gammel!

Billedet ovenover viser den unge stjerne omringet af en skive af kosmisk gas og støv kaldet en “proto-planetarisk skive”. Disse skiver er almindelige rundt om unge stjerner og indeholder alle ingredienser til at danne planeter og måner i et nyt solsystem.

I 2014 opdagede forskere to store mellemrum i skiven omkring en ung stjerne. Den stiplede linje i billedet viser, hvor de to mellemrum findes.

Dengang vidste ingen, hvordan disse mellerum dannes. Nogle troede, at babyplaneter var årsagen og i takt med, at planeterne voksede sig større, samlede de kosmisk gas og støv og dannede derfor disse mellemrum omkring sig.

Men der var også andre, som var af den overbevisning, at stjernen stadig var for ung til at have planeter. Der var brug for flere undersøgelser for at løse mysteriet.

Derfor har forskere brugt de sidste to år på at tage detaljerede billeder af stjernen og skiven. Til manges overraskelse fandt de ud af, at mellemrummene rent faktisk er de første tegn på babyplaneter!

Men dette spændende svar på mysteriet giver også anledning til et nyt spørgsmål: hvordan bliver disse planeter dannet så hurtigt?

Følg med her, mens vi forsøger at finde svaret!

Cool Fact

Det første mellemrum er omkring lige så langt væk fra sin stjerne, som Pluto er fra Solen. Det andet mellemrum er dobbelt så langt væk!

Oversat til dansk af Emil Fosgaard Lund. Redigeret af Christian Eistrup.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Fußabdrücke von Babyplaneten in der Nähe eines jungen Sterns gesichtet
Fußabdrücke von Babyplaneten in der Nähe eines jungen Sterns gesichtet

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB