Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Den mest lyssterke galaksen i universet
25. January 2016

Det blir ofte sagt at kjendisstatus har sin pris, men aldri har prislappen vært så høy som for galaksen i dette bildet. Denne galaksen holder bokstavelig talt på å rive seg selv i filler for å kunne skinne så sterkt som den gjør!

Dette bildet ble tegnet av en illustratør. Det viser et tenkt nærbilde av galaksen som har vunnet tittelen "Den mest lyssterke galaksen i hele universet". Selv om denne galaksen er tusen ganger mer lyssterk enn vår egen Melkeveigalakse, er det umulig å ta et detaljert bilde av den med våre mest kraftfulle teleskoper fordi den ligger over 12 milliarder lysår unna.

Det finnes en enkel regel i verdensrommet: Jo mer lyssterkt et objekt er, desto mer voldsomt og aggressivt er det. De mest lyssterke objektene i universet inkluderer for eksempel eksploderende stjerner, stjerner som kolliderer med hverandre, og eksplosive galakser slik som den i dette bildet som sender ut lys som tilsvarer lyset fra 350 trillioner Soler!

Dette er en spesiell type galakse kalt en kvasar, som betyr at det er et supermassivt sort hull i sentrum av den. Det sorte hullet kaster ut kraftfulle jetstråler av lys og partikler som beveger seg over to millioner kilometer i timen!

Selv om den voldsomme oppførselen har gjort denne galaksen til en kosmisk kjendis, har den kortet ned livslengden sin dramatisk. Den sender fra seg hele sin forsyning av stjerneproduserende materiale!

Kult å vite

De fleste kvasarer lyser sterkt, men noen av dem er utrolig støvete. Disse kalles Hot DOGS, som står for Hot Dust-Obscurded Galaxies (varme støvskjulte galakser).

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Die hellste Galaxie im ganzen Universum
Die hellste Galaxie im ganzen Universum

Printer-friendly

PDF File
955,4 KB