Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Svetloba iz teme
16. January 2013

Stvari niso vedno take, kot so videti, še zlasti ne v vesolju. V najbolj praznih zaplatah neba so pogosto zakopane najbolj razburljive skrivnosti. Ta čudovita nova fotografija prikazuje svetleč oblak kozmičnega prahu (takim oblakom pravimo meglice), ki pogumno sedi pred ozadjem sijočih zvezd. S prostim očesom so taki gosti oblaki videti temni in prazni, a nekateri od njih so v resnici dom najsvetlejših meglic in najbolj vročih mladih zvezd v vesolju!

Zvezde so iz plina, zato ni presenečenje, da se rodijo znotraj gostih plinastih oblakov. Toda oblaki, iz katerih se zvezde rodijo, nam tudi zakrivajo pogled na rastoče zvezde v njih. A ko zvezde postanejo bolj vroče in svetle, na našo srečo odpihnejo plin, ki jih obdaja, in se nam pokažejo v vsem svojem sijaju.

Kopica svetlih mladih zvezd na sredi te nove slike je krasen tak primer. Svetleča modra svetloba zvezd se ne izgubi v temnih zavojih plina okoli njih, ampak jo lahko jasno vidimo. Dve najsvetlejši zvezdi na sliki lahko na jasno noč z lahkoto vidimo že z običajnim daljnogledom. To sta dve zelo mladi zvezdi, ki sta stari manj kot milijon let — po zvezdnih merilih ne spadata še niti med malčke!

Cool dejstvo

Območja rojevanja zvezd kot je to, so lahko ogromna! Primer je meglica Tarantela – ki jo lahko vidite tukaj - v kateri se rojeva na stotine masivnih zvezd. Če bi vam uspelo pretentati zakone fizike in bi potovali s hitrostjo svetlobe, bi potrebovali 650 let, da bi jo prečkali!

Mehr Informationen

 To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Licht aus der Dunkelheit
Licht aus der Dunkelheit

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB