Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Lumina din întuneric
16. January 2013

Lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par, mai ales în spațiu. Porțiuni de cer ce par goale ascund de multe ori secretele cele mai incitante. Această imagine superbă arată un nor strălucitor de praf cosmic (numit o nebuloasă) așezat cu îndrăzneală pe un fundal de stele strălucitoare. Cu ochiul liber, nori groși ca acesta apar ca porțiuni de cer goale și întunecate, dar unii sunt de fapt locul în care se formează cele mai strălucitoare nebuloase și cele mai fierbinți stele tinere din univers!

 Stelele sunt alcătuite din gaz, deci nu este deloc surprinzător faptul că s-au născut în nori groși de gaze. Dar norii care dau naștere stelelor ne împiedică să vedem cum cresc înăuntru. Cu toate acestea, din fericire pentru noi, odată ce stelele devin mai calde și mai strălucitoare, ard gazul care le înconjoară și devin vizibile în toată splendoarea lor.

 Grupul de stele strălucitoare care stau chiar în centrul acestei imagini este un exemplu perfect al acestui lucru. Lumina lor strălucitoare albastră poate fi văzută în mod clar, în loc să se piardă în interiorul vărtejului de gaze întunecate din jurul lor. Cele două stele stralucitoare din această imagine pot fi văzute cu ușurință într-o noapte clară, cu ajutorul unui binoclu. Acestea sunt stele foarte tinere, avănd mai puțin de un milion de ani – în viața unei stele această varstă este echivalentă cu cea a unui copil mic!

Interesant

Regiunile ce dau naștere stelelor, ca aceasta, pot fi enorme! De exemplu, Nebuloasa Tarantula - pe care o puteți vedea aici, dacă ați reuși să păcăliți legile fizicii și să călătoriți cu viteza luminii, ar dura 650 de ani să o traversați!

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Licht aus der Dunkelheit
Licht aus der Dunkelheit

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB