Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Licht uit de duisternis
16. January 2013

Dingen zijn vaak niet wat ze lijken, en zeker niet in het heelal. De leegste delen van de sterrenhemel houden vaak de meest opwindende geheimen verborgen. Op deze prachtige afbeelding is een gloeiende wolk van kosmisch stof zichtbaar die brutaal voor een decor van sterren is gaan zitten. Met het blote oog lijkt het alsof deze wolken leeg en donker zijn, maar sommige herbergen de meest heldere nevels en de heetste jonge sterren in het heelal.

Sterren zijn gemaakt van gas, en het is dus geen verrassing dat ze worden geboren in dikke gaswolken. Maar de gaswolken waarin de sterren worden geboren, ontnemen ons het zicht op het groeiproces. Gelukkig worden de nieuwe sterren steeds heter en helderder en verbranden ze het gas dat hen omringt, waardoor we hen in volle glorie kunnen zien.

Het cluster van heldere, jonge sterren in het midden van deze foto is hier een perfect voorbeeld van. Hun schitterende blauwe licht verdwijnt niet in de donkere gaszwermen om hen heen, maar straalt helder. Tijdens een heldere nacht kun je de twee felste sterren zelfs met een simpele verrekijker zien. Deze twee sterren zijn heel erg jong, minder dan een miljoen jaar oud. In kosmische termen zijn het nog niet eens kleuters!  

Geinig weetje

 Stervorminsgebieden zoals dit kunnen enorme afmetingen hebbben. In de Tarantulanevel bijvoorbeeld worden honderden zware sterren gevormd. Als je de natuurwetten kon negeren en met de lichtsnelheid zou kunnen reizen, zou je er 650 jaar over doen om van de ene maar de andere kant te komen!

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Licht aus der Dunkelheit
Licht aus der Dunkelheit

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB