Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Pete solare sau pete de frumusețe: Soarele este mai atrăgător ca niciodată!
23. February 2018

Majoritatea dintre noi suntem familiarizați cu magneții; ei ne decorează frigiderele și ne ghidează busolele. Dar v-ați întrebat vreodată cum funcționează?

Fiecare magnet produce un "câmp magnetic", o regiune invizibilă în jurul magnetului  prin care acesta poate atrage sau respinge alte obiecte. De exemplu, în cazul magneților pentru frigider, magnetul atrage ușa frigiderului.

 Datorită puterii lor deosebite magneții apar în tot felul de locuri. Îi puteți  găsi în computere, cuptorul cu microunde și chiar în spațiu! Soarele nostru este un magnet gigantic.

 Marea majoritate a timpului câmpul magnetic al Soarelui este destul de slab; aproximativ de o sută de ori mai slab decât un magnet de frigider! Dar oamenii de știință au detectat un petic din câmpul  magnetic al Soarelui, care este de 6.000 de ori mai puternic decât normalul! Acesta a fost cel mai puternic câmp magnetic măsurat vreodată direct pe suprafața Soarelui.

 Aceste două imagini arată zona ultra magnetică a Soarelui. Este plină de pete solare întunecate. Acestea sunt suprafețe reci ale Soarelui, dar care au câmpuri magnetice foarte puternice.

 În timp ce fotografia de sus este o fotografie obișnuită a Soarelui, partea inferioară prezintă câmpul magnetic al stelei. Culoarea ne arată cât de puternic este câmpul magnetic: părțile albastre sunt magneți slabi, iar părțile roșii sunt magneți puternici.

 Câmpul magnetic al Soarelui aruncă de asemenea  particule de pe suprafața sa. Acest lucru provoacă "vremea spațială" care poate deteriora sateliții, întrerupe semnalele radio și pune în pericol astronauții. Deci, înțelegerea câmpurilor magnetice și modul în care acestea se schimbă este crucială!


Interesant

Pe Pământ, gravitația este cea care te lipește de podea și nu câmpul magnetic. Am observa  câmpul magnetic al Pământului mult mai mult dacă gravitația lui nu ar fi atât de puternică.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Sonnenflecken oder Schönheitsflecken: Die Sonne ist schöner denn je!
Sonnenflecken oder Schönheitsflecken: Die Sonne ist schöner denn je!

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB