Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Er Solen virkelig en kæmpe Pokémon?
8. August 2016, Leiden

I løbet af de seneste par uger har Pokémon Go taget verden med storm. Tag til stranden, og du vil se flere på jagt efter vand-Pokémoner, såsom Magikarp og Krabby. Tag i skoven, og du er pludselig omringet af græs-Pokémonen Caterpie. Men hvilken type Pokémon finder man i rummet?

Selvom Solen ikke er en Pokémon, har den faktisk meget tilfælles med den elektriske Pokémon Magneton. ‘Discharge’ og ‘Zap Cannon’ er to af Magnetons mest kraftfulde angreb. Og ligeså kan Solen skabe kraftige storme, der er i stand til at nedlægge kommunikationssatellitter og ødelægge strømforsyninger på Jorden!

Disse storme dannes af ‘magnetfelter’ på Solen. En magnet (ligesom dem på køleskabet) danner et usynligt kraftfelt omkring sig, kaldet et magnetfelt. Solen opfører sig som en magnet. Men hvordan Solen, og stjerner som Solen, danner deres magnetfelter, er et mysterium.

Stjerners indre består af lag. Der er et område, hvor stjernens energi bevæger sig ud, og et andet område, hvor energien cirkler op og ned. Mange forskere mener, at stjerners magnetfelter skabes i dette område, hvor de to lag mødes.

Dog har stjerner meget lettere end Solen ikke disse lag, som du kan se i billedet ovenover. Alligevel har ny forskning vist, at de også har magnetfelter, ligesom stjerner som Solen har.

Det kan tyde på, at vores teori omkring forståelsen af magnetfelter skal revideres!


 

Cool Fact

Vi måler, hvor kraftigt en stjernes magnetfelt er ved at se på mængden af røntgenstråler, som stjernen udsender. Jo flere røntgenstråler, jo kraftigere er magnetfeltet!

Oversat til dansk af Emil Fosgaard Lund. Redigeret af Christian Eistrup.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Das Innere eines massearmen Sterns
Das Innere eines massearmen Sterns

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB