Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Pluto's kale neefje
21. November 2012

Makemake, een dwergplaneet in ons zonnestelsel, blijkt geen atmosfeer te hebben; hij is kaal! De weinige zonnestralen die hij ontvangt op grote afstand - hij staat zelfs verder weg van de zon dan zijn neef Pluto - kan hij niet vasthouden. 

Tot een paar jaar geleden gold Pluto als de verste planeet, totdat hij gedegradeerd werd tot een dwergplaneet zoals Makemake. Dwergplaneten zijn simpelweg te klein om een planeet te zijn, maar ze zijn wel ronde objecten, net als planeten, en groter dan planetoïden. Wij weten heel weinig over de dichtstbijzijnde dwergplaneten, en vrijwel niets over Makemake. Om dit afgelegen object te bestuderen moesten sterrenkundigen wachten tot hij voor een ster langs ging.  Dus hebben zij gewacht. En na enige tijd werd hun geduld beloond.

Als er een atmosfeer zou zijn rondom Makemake dan zou de ster langzaam onzichtbaar zijn geworden wanneer de dwergplaneet ervoor langs bewoog. Net als bij een zonsondergang, wanneer het licht van de ster in het centrum van ons zonnestelsel – de zon – langzaam afneemt doordat hij achter de horizon verdwijnt.  Maar bij Makemake verdween de achtergrondster ineens en na één minuut verscheen hij ook weer plots. Hieruit kunnen wij opmaken dat Makemake geen atmosfeer heeft en kouder is dan wij verwachtten, zelfs kouder dan de Noordpool in de winter!

Geinig weetje

Naast Makemake zijn er vier andere bekende dwergplaneten in ons zonenstelsel: Pluto, Ceres, Haumea en Eris.

Mehr Informationen

 Deze Space Scoops is gebaseerd op een ESO Press Release.

Share:

Bilder

Plutos glatzköpfiger Cousin
Plutos glatzköpfiger Cousin

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB