Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Starkiller Base er fundet!
2. August 2016, Leiden

Starkiller Base (eller Stjernedræberbasen på dansk) er hovedkvarteret for den Første Orden i Star Wars: The Force Awakens. Basen er ikke blot dobbelt så stor som Dødsstjernen - den er også langt mere kraftfuld. Dette kan ses i filmen, hvor basen ødelægger fem planeter på én gang!

Al den energi må komme et eller andet sted fra, men hvordan kan Starkiller Base få den mængde af energi? Svaret er: den får energien fra de største kernereaktorer i galaksen - stjerner.

Basen hedder “Starkiller”, fordi den bogstaveligt talt dræner energi fra stjerner for at lade basens kanon op. Energien bliver herefter frigivet som en dødbringende stråle.

Heldigvis eksisterer hverken den Første Orden eller Starkiller Base, men astronomer har opdaget en eksisterende strålepistol, der er ligeså kraftfuld.

Billedet viser et binært system bestående af to stjerner, der kredser om hinanden. En rød dværg til venstre og en hvid dværg til højre på billedet. Selvom de rejser gennem Universet sammen, er forholdet mellem dem langt fra venskabeligt.

Ligesom Starkiller Base accelererer den hvide dværg partikler op til hastigheder tæt på lysets hastighed (den maksimale hastighed i vores univers) og skyder dem i en dødbringende stråle mod sin ledsagerstjerne. Eksplosionerne er så voldsomme, at hele stjernesystemet lyser op i korte perioder.

Denne pulsering fik astronomer til fejlagtigt at tro i lang tid, at det var en variabel stjerne, som veksler mellem at lyse kraftigt og svagt over tid. Vi ved, at neutronstjerner kan pulsere i op mod 50 år, men dette er første gang, at en hvid dværg opfører sig på samme måde!

Cool Fact

Systemet kan gøre sin lysstyrke fire gange kraftigere i løbet af bare 30 sekunder!

Oversat til dansk af Emil Fosgaard Lund. Redigeret af Christian Eistrup.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Starkiller-Basis entdeckt!
Starkiller-Basis entdeckt!

Printer-friendly

PDF File
983,9 KB