Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Čestitamo, dobili ste...planet!?
28. February 2013

Ko je ženska noseča, gre na ultrazvočni pregled, kjer zdravniki pogledajo v njeno maternico in pregledajo otroka, ki raste v njej. Astronomi so nedavno opravili podobna opazovanja bližnje zvezde — po naključju! Medtem ko so gledali v plinast disk okoli zvezde, so presenečeni opazili planet, ki raste v njem! To je prvič, da so opazili planet v tako zgodnji stopnji njegovega življenja. Na tej sliki je narisano, kako ta planet najbrž zgleda od blizu.

Astronomi pravijo planetom, ki so izven našega osončja, 'eksoplaneti'. Iskanje eksoplanetov je v tem trenutku med najbolj razburljivimi raziskavami v astronomiji. Našli so jih že okoli 850, vendar je še vedno zelo redko, da bi jih takole neposredno fotografirali kot na tej risbi.  Planeti so namreč veliko temnejši od zvezd in jih običajno zvezdna svetloba popolnoma preglasi. To je podobno, kot če bi poskušali opaziti letalo, ki leti po nebu mimo žarečega Sonca.

Za to mlado zvezdo se je že prej vedelo, da ima planet, ki se giblje okoli nje na šestkrat večji razdalji kot se Zemlja okoli Sonca. Ta novi planet pa leži okrog 10-krat bolj daleč! In čeprav je še zelo mlad, pa gotovo ni majhen — po ocenah astronomov je podobne velikosti kot Jupiter, v katerega bi lahko spravili 1000 Zemelj! 

Astronomi menijo, da velikanski planeti zrasejo tako, da ujamejo nekaj plina in prahu, ki preostaneta po nastanku zvezde. Nova opazovanja to podpirajo: planet leži globoko v disku snovi, ki obdaja zvezdo, in na večih mestih je opaziti, da zvezda in planet delujeta eden na drugega.

Cool dejstvo

Največjemu doslej odkritemu eksoplanetu so dali ime 'CD-35 2722'. Ta orjaški planet je več kot 10.000-krat večji od Zemlje!

Mehr Informationen

 To je otroška verzija novice ESO.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Herzlichen Glückwunsch, es ist ein Planet!
Herzlichen Glückwunsch, es ist ein Planet!

Printer-friendly

PDF File
954,1 KB