Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Goreče nočno nebo
23. January 2013

Sonce, ki razsvetljuje naše nebo podnevi, in mežikajoče lučke, ki svetijo na nočnem nebu, so zvezde — orjaške krogle žarečega plina. Zvezde se rodijo globoko v notranjosti gostih oblakov plina. Tako nam pravijo astronomi, ki so to ugotovili s pomočjo posebnih teleskopov, ki lahko ujamejo svetlobo nevidno našim očem. Ti teleskopi omogočajo astronomom, da pokukajo v notranjost temnih oblakov, v katerih nastajajo zvezde, in uzrejo, kaj se skriva v njih.

To sliko je posnel eden od takih novih teleskopov imenovan APEX. Je močan teleskop, ki so ga naredili posebej za to, da zazna svetlobo, ki jo oddaja vroči prah in s tem razkrije skrivne kraje, kjer nastajajo nove zvezde. Čeprav samih zvezd ne moremo videti, pa je njihova močna toplota povzročila, da so se oblaki okoli njih segreli. In te tople dele oblakov je fotografiral APEX. Na sliki so prikazani s svetlo oranžno barvo. Ali ni videti, kot da so mlade zvezde prižgale ogenj v oblakih?

 

 

Cool dejstvo

Zbiranje 'nevidne' svetlobe (svetlobe, ki je z našimi očmi ne moremo videti) iz vesolja je zapleteno početje. Če je teleskop na tleh, potem se informacije iz vesolja pomešajo z informacijami iz našega ozračja. Da bi rešili to težavo, so astronomi poslali visoko v ozračje balone s posebno opremo za proučevanje vesolja. En od teh balonov je poletel celo 50 km visoko!

Mehr Informationen

  To je otroška verzija novice ESO.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Feuer am Nachthimmel
Feuer am Nachthimmel

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB