Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Dış Gezegenlerdeki Uyuşmazlıklar
4. August 2020, Valletta - Malta

Evrende çeşitli boyutlarda, renklerde ve özelliklerde birçok gezegen olmasına rağmen, bazıları özellikle sıradışı veya benzersizdir! Ulusal Bilim Vakfı'nın NOIRLab teleskoplarından gelen yeni gözlemler, astronomların gezegenlerin oluşmasını bekledikleri özelliklere tam olarak uymayan bir gezegen buldu.

K2-25b Buluşması

2016'da gökbilimciler K2-25b olarak bilinen genç bir dış gezegen buldular. Bu gezegen Hyades yıldız kümesindeki genç bir yıldızın etrafında dönüyor. “Genç” sistem kabaca 600 milyon yaşında ve yaklaşık 150 ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor.
K2-25b bir M cüce yıldızının etrafında dönüyor. Bu, Samanyolu galaksisindeki en yaygın yıldız türüdür.

Sıradışı Buluş

Bu gezegeni kendine özgü kılan şey, büyüklüğü ve genç yaşına göre alışılmadık derecede yoğun olmasıdır ("sıkıca paketlenmiş" anlamına gelir).
K2-25b, Dünya'nın kütlesinin yaklaşık 25 katı ağırlığındadır ve Neptün gezegeninden biraz daha küçüktür. Bu durum, bu dış gezegen ile gökbilimcilerin gezegenlerin oluşmasını nasıl anladıkları arasında bir uyumsuzluk ortaya koydu.

Dünya ile Neptün'ün boyutları arasında olan gezegenler galaksimizde yaygındır. Bunlar “Neptün altı” gezegenlerdir ve bizim Güneş Sistemimizde hiç yoktur. Bu tür bir gezegenin nasıl oluştuğu ve geliştiği, gökbilimciler için özel bir ilgi ve merak konusu.

Kalıcı Bir Gizem

Bu büyüklükteki gezegenler genellikle gazdan oluşur ve gaz devleri olarak bilinir (Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi).

Ancak K2-25b neredeyse tamamen kayadan yapılmıştır! Bu yüzden gezegen çok yoğun ama aynı zamanda büyük bir gizem.

Gökbilimciler, bu gizemli gezegeni nasıl ve neden bu şekilde oluştuğunun gizemini ortaya çıkarma umuduyla incelemeye devam edeceklerdir.

Image credit: NOIRLab/NSF/AURA/J. Pollard

İlginç Gerçek

K2-25b gezegeninde bir yıl çok çabuk geçiyor. Bu gezegen yıldızının yörüngesinde sadece 3,5 Dünya gününde dönüyor!

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Ein Exoplanet weicht ab
Ein Exoplanet weicht ab

Printer-friendly

PDF File
962,3 KB