Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Coada cometei dispărute
31. August 2017

De multe ori pe an, cerul de noapte este luminat de sute de mingi de foc, cunoscute și sub numele de “stele căzătoare”.  Dar ele nu au nimic de-a face cu stelele. Ele sunt bucăți mici de rocă care ard în atmosfera noastră, și pe care noi le numim "meteori".

Uneori, meteorii cad pe Pământ în grupuri,  fenomen care poartă numele de  "ploaie de meteori".

Ploaia de meteori este cauzată de comete. Cometele sunt formate din praf spațial, rocă și gheață. Când se deplasează aproape de Soare, căldura determină topirea gheții, iar fragmente mici de tot  de praf spațial și rocă scapă, creând o coadă frumoasă strălucitoare.

 Când Pământul trece prin coada unei comete, aceste particulele ard în atmosfera noastră ca o ploaie de meteoriți.

O ploaie de metrori deosebit de interesantă o reprezintă Phoenicidele.  Acestea ne-au aprins cerul în 1956 ... și apoi nu s-au mai întors. Astronomii au rămas însă cu întrebarea: de unde vin Phoenicidele și de unde au plecat?

Pentru a găsi răspunsul la această întrebare, au căutat o cometă dispărută numită Comet Blanpain.

În 1819, doi  astronomi diferiți  au descoperit cometa Blanpain, care până la sfârșitul anului a dispărut în mod misterios.

După aproximativ 200 de ani, un asteroid a fost văzut călătorind pe aceeași traseu ca și cometa. Se pare că au fost rămășițele unei comete pierdute de mult timp!

Toată gheața, gazul și praful cosmic care trebuie să fi scăpat din cometă încă plutesc prin spațiu ca o urmă prăfuită. Ca și asteroidul, aceasta urmează aceeași cale pe care a călătorit-o o dată Cometa Blanpain.

Interesant

Materia care dă naștere ploilor meteorice vine totă din aceeași direcție de în cer. Cele mai multe ploi de meteori sunt numite după constelația dinspre care par să vină. Dar, desigur, stelele din constelațiile respective sunt de fapt mult mai departe.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Der Schweif des verschwundenen Kometen
Der Schweif des verschwundenen Kometen

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB