Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Nebuloasa Orion: Mama anului
3. August 2017

În 2009 o femeie din Statele Unite ale Americii a bătut recordul mondial pentru numărul de copii născuți o dată, dând naștere la opt copii sănătosi.

În lumea animală, recordul este deținut de căluțul de mare care poate căra până la 2000 de pui în același timp, nașterea lor semănând cu tun de confeti. Cu toate acestea adevăratul câștigător al titlului Mama Anului este acordat unei nebuloase.

Nebuloasele sunt nori de gaz și praf în spațiu, din care iau naște miliarde de noi stele. La fel ca și căluții de mare, stelele se nasc cu  mii de frați și surori, toți formându-se din același nor, în același timp.

Această fotografie prezintă cea mai faimoasă maternitate  de stele din cer, "Nebuloasa Orion". Puteți vedea norii colorați, turbionari, care alcătuiesc nebuloasa, împreună cu mii de stele nou-născute.

Nebuloasa Orion a fost admirată de oameni de mii de ani, dar încă descoperim noi secrete. Folosind această fotografie pentru a măsura strălucirea și culoarea tuturor stelelor, oamenii de știință au putut calcula și vârsta lor exactă.

Se pare că, deși aceste stele erau toate din același nor (Nebuloasa Orion), există de fapt trei grupuri diferite. Fiecare grup s-a format la un moment diferit. Deci, în timp ce aceste stele sunt toți frații din aceleași nebuloase "mame", acestea au vârste diferite!

Interesant

De asemenea, s-a constatat că fiecare dintre cele trei generații diferite de stele se rotesc  la viteze diferite - cele mai tinere stele au cea mai mare energie și se rotesc cel mai rapid, în timp ce cele mai vechi stele se rotesc  mai încet.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Orionnebel: Mutter des Jahres
Orionnebel: Mutter des Jahres

Printer-friendly

PDF File
958,2 KB