Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Erken Evrendeki En Büyük Bebekle Tanışın
28. October 2018, Seattle

Dışarıdan tüm evrenin fotoğrafını çekebilecek kadar uzun bir selfie çubuğunuz olsaydı ne görürdünüz?

Evren 'kozmik ağ' denilen bir şeyle dolu. Bu ağı oluşturan galaksilerle birleşen yıldızlar, gruplar oluşturan galaksiler ve bu grupların oluşturduğu galaksi kümeleri. Galaksi kümeleri birbiriyle birleşince en büyük yapıyı oluşturuyorlar: süper kümeler.

Süperkümeler uzayda yüzlerce milyon ışık yılı boyunca uzanıyor. Şu ana kadar 50'den az keşfedildi, ama evrende milyonlarca süper küme olduğu tahmin ediliyor. Birlikte kozmik ağ dediğimiz devasa örgüyü oluşturuyorlar.

Bu hafta uzak Evrendeki yeni bir süperkümenin keşfi açıklandı!

Bu bebek süperkümenin oluşumunu neredeyse 11 milyar ışık yılı uzaktan görebiliyoruz. Hala büyüyor olsa bile Dünya'dan bu kadar uzakta bulunan en büyük oluşum.

O kadar uzakta ki bu kümeyi Evrenin çok gençkenki halinde görüyoruz. Bunun nedeni ışık evrendeki en hızlı şey olsa bile, onun da uzayda yolculuk ederken belli bir zamanın geçmesi.

Bu süperküme gibi en uzak objelerden çıkan ışığın Dünyaya ulaşması milyarlarca yıl sürüyor. Bu yüzden bu objelerin milyonlar ya da milyarlarca yıl önce Evren çok daha gençkenki hallerini görüyoruz.

Bu kadar büyük bir şeyin Evren bu kadar gençken kısa sürede büyümüş olması çok şaşırtıcı. Fakat bu eski süper küme bir milyon milyardan fazla Güneş yapmaya yetecek malzeme taşıyor. Bu yüzden şu anda Evrendeki en büyük nesnelerle aynı boyutta.

 

İlginç Gerçek

Bizim içinde bulunduğumuz süperkümenin adı 'Laniakea' ("Laniyakeya"). Yaklaşık 100,000 galaksiden oluşuyor!

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Triff das größte Baby des frühen Universums
Triff das größte Baby des frühen Universums

Printer-friendly

PDF File
1019,6 KB