Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Røntgenblik på Pluto
10. October 2016

Røntgenstråler er en kraftigere version af den normale form for stråling, som vi ser som lys med vores øjne. Fordi røntgenstråler har mere energi, kan de bevæge sig igennem ting, som normalt lys ikke kan, f.eks. træ eller plastik.

Denne egenskab kan være meget brugbar. For eksempel kan røntgenstråler trænge igennem menneskers hud og muskler, så læger har mulighed for at se knoglerne nedenunder.

Røntgenstråler bruges også til at undersøge kosmiske objekter. Mens man på hospitaler viser en silhuet af vores knogler ved hjælp af røntgenstråler, så fotograferer man indenfor astronomien selve objektet, der skaber røntgenstrålerne.

Billederne ovenover viser Pluto; en dværgplanet ved den ydre grænse af vores solsystem. Billedet til venstre viser Pluto i normalt lys, mens den blå plet til højre viser røntgenstrålingen fra Pluto.

At vi overhovedet kan se røntgenstråling fra Pluto er overraskende. Kolde klippeplaneter, som Pluto, har ingen måde, hvorpå de kan skabe disse kraftige røntgenstråler. Forskere mener derfor, at Solen er ansvarlig for fænomenet.

Solen udsender nemlig ikke blot varme og lys - den udsender også en strøm af partikler. Når disse partikler støder på en planets atmosfære, opstår der røntgenstråler.

Men Pluto befinder sig omkring 6 tusind millioner kilometer fra Solen (6 med 9 nuller efter sig). Denne afstand er så stor, at der ikke er nok partikler der når til Plutos atmosfære tll at forklare, hvorfor Pluto udsender så megen røntgenstråling.

Vi har brug for dybere og mere detaljerede billeder af røntgenstrålingen fra Pluto for at kunne løse dette mysterium. Men én forklaring kan være, at der følger en lang hale af gas efter Pluto, en hale af den slags som vi også kender det fra kometer.

 

Cool Fact

Som nævnt tidligere befinder Pluto sig 6 tusinde millioner kilometer fra Jorden. Det tager lys omkring fem timer at rejse så langt - og derfor også fem timer for røntgenstrålingen, der gav dette billede, at nå tilbage til Jorden!

Oversat til dansk af Emil Fosgaard Lund. Redigeret af Christian Eistrup.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Pluto mit Röntgenblick gesehen
Pluto mit Röntgenblick gesehen

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB