Gökbilimciler bir süredir Evren'in daha genç olduğu zamanlarda gökadaların daha küçük olduklarını biliyorlardı. Evren var olduğundan beri, gökadalar ağırlıklarını epey arttırdı, fakat yemekleri ve yemek alışkanlıkları hala gizemli.
Şimdilerde bir gökbilimciler ekibi Çok Büyük Teleskop adlı güçlü bir teleskopu kullanarak gökadaları yemek vaktinde yakalamaya çalışıyor. Yukarıdaki görüntüde gökbilimcilerin gözlediği bazı gökadalar kırmızı artılarla işaretlendi.
Çok Büyük Teleskopu güçlü bir teleskoptur ve gökadaların genç olduğu ana, zamanda geriye bakabilir. Zamanda geriye bakmak bilim kurgu gibi görünebilir, aslında çok basit: oldukça uzak gökadalardan gelen ışığın yeryüzüne ulaşması uzun zaman alıyor, böylece onları gözlediğimizde gerçekte milyarlarca yıl öncesine bakıyoruz! (Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.)
Gökbilimciler yeni gözlemleriyle gökadaların erken yaşlarında atıştırma olarak gazları tercih ettikleri, daha büyüdüklerinde ise daha büyük yemekleri, yani kendilerinden küçük gökadaları yuttuklarını keşfettiler. Yani gökadalar yaşlandıkça daha aç gözlü hale gelerek birer yamyama dönüşüyorlar.
İlginç Gerçek: Korkunç yiyecekleri ile birlikte burada gözlenen gökadlar, gökyüzünde “Cetus” adlı takımyıldızında bulunuyor, yani Gökyüzü Canavarı”!
Mehr Informationen
Uzay Gazetesi'nin bu sayısı ESO Basın Bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.
Share: