Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Satellieten helpen de longen van onze planeet gezond te houden
15. June 2018, Leiden

Van minuscule beestjes tot de grootste dieren ter wereld, de oceanen hebben het allemaal. Oceanen kunnen ijskoud zijn of kokend heet, zonovergoten en ondiep of enorm donker en kilometers diep ze behoren tot de meest bijzondere plekjes op Aarde!

Daarnaast zijn ze ook heel belangrijk voor het leven op Aarde. Ze zorgen voor voedsel, schonen het water op dat we drinken, zorgen dat het weer niet te veel verandert en leveren een grote voorraad stoffen op die gebruikt worden om medicijnen van te maken. Daarnaast verzorgen ze iets dat nog veel belangrijker is. Ze zorgen voor een groot deel van de zuurstof die we ademen! Ze zijn als het ware de longen van onze planeet.

Daarom wordt elk jaar op 8 juni de Wereld Oceanen Dag gevierd. Op deze dag komen mensen van over de hele wereld bij elkaar om het bestaan van onze oceanen te vieren. Ook wordt er extra aandacht besteed aan het beschermen van de oceanen.

Ter ere van de Wereld Oceanen Dag zijn er dit jaar prachtige foto’s gepubliceerd die door de onlangs gelanceerde Sentinel-3 satelliet gemaakt zijn. De foto hierboven is een van de eerste foto’s die de satelliet gemaakt heeft vanaf 800 km boven de Aarde.

Het is een foto van een zeldzame bijna onbewolkte dag in Noord-Europa. Zie je de bergtoppen in Noorwegen die met een mooie laag sneeuw bedekt zijn? En zie je linksonder de fytoplankton (zeg: Fi-to-plankton) in de Noordzee ten noorden van Nederland? Fytoplankton bestaat uit kleine plantjes die in grote groepen vlak onder het wateroppervlak van de zee leven. Dit fytoplankton produceert enorme hoeveelheden zuurstof.

De satelliet Sentinel-3 is natuurlijk niet alleen gelanceerd om mooie foto’s te maken. De satelliet is voorzien van de nieuwste technologie om de temperatuur, kleur en diepte van de zee te meten. Door jarenlang deze data te verzamelen, kunnen wetenschappers te weten komen hoe de oceanen steeds veranderen. Zo kan gecontroleerd worden of het zeeniveau aan het stijgen is, of de vervuiling van de zee aan het toenemen is en of het fytoplankton enorm aan het groeien is. Met deze informatie kunnen wetenschappers in de gaten houden of de longen van onze planeet schoon en gezond blijven.

Geinig weetje

Ieder van ons kan helpen bij het beschermen van de oceanen: door duurzaam gekweekte vis te kopen, minder plastic te gebruiken en te helpen met het schoonmaken en schoonhouden van onze stranden, houden we onze oceanen gezond.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Satellitenbild von Nord-Europa
Satellitenbild von Nord-Europa

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB