Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Cum putem folosi magneți pentru a scana în adâncime Pământul
17. October 2016

Universul este un loc periculos, plin cu stele fierbinți, raze cosmice dăunătoare și roci zburătoare gigantice. Dar nu-ți fie frică, Pământul este fortăreața Sistemului Solar: planeta deține un număr însemnat de mecanisme de apărare naturale care protejează viața. Unul dintre cele mai puternice mecanisme este câmpul magnetic al Pământului.

Câmpul magnetic este forța invizibilă ce înconjoară un magnet: în acest caz, magnetul este nucleul Pământului. Câmpul magnetic protejează Pământul de razele cosmice dăunătoare cu care ne bombardează Soarele.

Pentru a putea înțelege scutul nostru cosmic și a anticipa comportamentul lui, un set de sateliți ce poartă numele de  Swarm au fost lansați în spațiu în 2013. SWARM este compus din 3 sateliți care lucrează împreună pentru a măsura câmpul magnetic al Pământului.

În doar câțiva ani, Swam a obținut rezultate remarcabile. De exemplu, a măsurat pentru prima dată câmpurile magnetice minuscule create de oceane!

Atunci când apa sărată a oceanelor curge prin câmpul magnetic al Pământului, ea generează propriul câmp magnetic. Dar acesta e doar începutul poveștii.

Scanerele RMN din spitale folosesc câmpuri magnetice pentru a investiga ceea ce se află dincolo de piele, în interiorul corpurilor noastre. Într-un mod similar, Swarm a folosit câmpul magnetic al oceanelor pentru a investiga ce se află dincolo de suprafața Pâmântului - pînă la 250 de kilometri adâncime dincolo de fundul oceanului!

Nu există prea multe căi de a investiga interiorul planetei noastre, dar Swarm s-a dovedit a fi un instrument foarte util în această privință.

 

Interesant

Câmpul magnetic al Pământului se extinde până la aproximativ 60 000 de km in spațiu: o distanță pe măsura unui magnet atât de mare!


 

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

SWARM-Satelliten
SWARM-Satelliten

Printer-friendly

PDF File
960,6 KB