Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Hubble slår kosmisk afstandsrekord
15. March 2016, Copenhagen

Galakser, Big Bang, rødforskydning

Universet begyndte med Big Bang for omkring 14 milliarder år siden. Hele Universet befandt sig i en lille boble, mange milliarder gange mindre end et knappenålshoved. Og så pludselig… opstod det Univers, vi kender i dag.

På mindre end et sekund voksede Universet fra at være mindre end et enkelt hår til at være større end en galakse. Og det blev ved med at vokse. Faktisk udvider Universet sig stadig i dag, og bliver stadig større og større.

For mange år siden opdagede en mand ved navn Edwin Hubble, at galakser langt fra os er mere røde end normalt. Vi kalder denne effekt for ‘rødforskydning’. Lyset fra disse galakser ser rødt ud, fordi galakserne er på vej væk fra os. Og dem, der er længst fra os, bevæger sig hurtigst!

Ved at bruge den samme teknik som Edwin Hubble (og et rumteleskop opkaldt efter ham!) har astronomer slået rekorden for den mest afsidesliggende galakse observeret i Universet! Denne galakse er 13 millarder lysår væk - 150 millioner lysår længere væk end den tidligere rekordholder.

Lyset, vi ser, fra denne galakse har rejst gennem rummet mod os, siden Universet var ‘blot’ 400 millioner år gammel - det er ikke lang tid efter, at de første stjerner begyndte at dannes.

Cool Fact

Denne afsidesliggende galakse er lille i forhold til vores galakse, Mælkevejen. Men den er lille og mægtig; der bliver dannet 20 gange flere stjerner i den, end her i Mælkevejen!

Oversat til dansk af Emil Fosgaard Lund. Redigeret af Christian Eistrup.

Share:

Bilder

Hubble bricht kosmischen Entfernungsrekord
Hubble bricht kosmischen Entfernungsrekord

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB