Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Tijdschaaaaaal!
12. September 2012

De tijdschalen van gebeurtenissen in het heelal zijn soms moeilijk om je voor te stellen. Het heelal is gigantisch en bestaat al heel lang – 13,7 miljard jaar! Dat is ongeveer drie keer de leeftijd van de aarde, en het is al moeilijk om je dáár een voorstelling van te maken!

Door deze lange tijdschalen kunnen astronomen niet bestuderen hoe een ster zich ontwikkelt door naar één ster te kijken. Dat zou miljoenen of miljarden jaren duren! In plaats daarvan bestuderen ze allemaal verschillende sterren die in steeds andere stadia van hun leven zijn.

Toch kunnen sommige dingen heel ver weg in het heelal onze sterrenhemel veranderen tijdens de duur van een mensenleven. Kijk bijvoorbeeld naar deze nieuwe ruimtefoto. Hierop is een wolk van gloeiend gas te zien die is overgebleven na een explosie van een enorme ster. Dit gebeurde ongeveer 11.000 jaar geleden. Astronomen noemen zo’n explosie een supernova.

De wolk verplaatst zich heel snel door het heelal, met een snelheid van ongeveer 650.000 kilometer per uur. Hoewel de wolk heel ver weg is van de aarde, verplaatst hij zich zo snel dat zijn positie aan de sterrenhemel verandert tijdens de duur van een mensenleven. De sterren die nu naast de wolk lijken te staan, zijn andere sterren dan de sterren die naast de wolk lijken te staan wanneer je bejaard bent.

Zelfs na 11.000 jaar verandert de supernova-explosie nog de sterrenhemel!

Doe mee:  Heel veel astronomen houden een dagboek bij van hun waarnemingen. Dit is handig om er later achter te komen of iets is veranderd aan de sterrenhemel.  Waarom begin je niet met je eigen weerneemdagboek? Ook als je geen telescoop hebt kun je schetsen maken van de dingen die je ziet, bijvoorbeeld van de maan of van speciale dingen, zoals een komeet.

Share:

Bilder

Eine kosmische Ewigkeit!
Eine kosmische Ewigkeit!

Printer-friendly

PDF File
940,5 KB