Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
A-tim je mednaroden
23. May 2012

Astronomi so širom sveta. Nekateri delajo na astronomskih observatorijih, še veliko več pa jih je na univerzah in raziskovalnih organizacijah.

Ta slika prikazuje novi observatorij na Nizozemskem, ki ga imenujejo LOFAR. Uporabljajo ga za iskanje še neodkritih teles v vesolju s pomočjo radijskih valov. Stotine astronomov širom sveta uporablja LOFAR za svoje raziskave.

Ko astronomi delajo skupaj na daljavo, uporabljajo orodja kot so e-pošta in video klici. Včasih se tudi obiščejo v svojih pisarnah in srečujejo na mednarodnih astronomskih konferencah. Ko odkrijejo kaj novega, objavijo svoje odkritje kot plod timskega dela.

Na primer, pri zadnjem objavljenem odkritju, ki so ga naredili z LOFAR-jem, je sodeloval tim 84 astronomov s 26 univerz in raziskovalnih institutov iz 9 držav! LOFAR so uporabili za proučevanje skupine galaksij, kakršnim pravijo jata galaksij. Tim je ugotovil, da so radijski signali iz proučevane jate galaksij močnejši od pričakovanih. Menijo da zato, ker se je jata galaksij zaletela v neko drugo, manjšo jato galaksij!

Sedaj so svoje ugotovitve delili z drugimi astronomi po svetu. Ker astronomi delajo skupaj in si izmenjujejo ideje na mednarodnih srečanjih, pogosto govorijo kar o  ‘astronomski srenji’. To se sliši tako, kot da obstaja nekje vas, v kateri živijo skupaj vsi astronomi sveta! 

Cool dejstvo

Astronomi menijo, da bo LOFAR odkril več kot 100.000.000 teles v oddaljenih delih vesolja!

Mehr Informationen

astronlogo 

To je otroška verzija novice ASTRON Press Release.

Share:

Bilder

Das A-Team ist international
Das A-Team ist international

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB