Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Een internationaal team
23. May 2012

Overal ter wereld werken astronomen. Sommigen werken op een echte sterrenwacht, anderen op een universiteit of onderzoeksinstituut.

Deze foto laat een nieuw observatorium in Nederland zien, LOFAR. Het is eigenlijk een radiotelescoop die op zoek gaat naar nog onontdekte objecten aan de sterrenhemel. Honderden astronomen over de hele wereld gebruiken LOFAR voor hun sterrenkundig onderzoek.

Wanneer astronomen op afstand werken, gebruiken ze allerlei internet-toepassingen om met elkaar te kunnen communiceren, zoals e-mail en video-conferenties. Ze bezoeken elkaar ook regelmatig en ontmoeten elkaar op congressen. Als ze een ontdekking doen, maken ze die als een team bekend.

Bij de laatst gepubliceerde ontdekking met LOFAR waren maar liefst 84 astronomen van 26 verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten in 9 landen betrokken! Ze gebruikten de LOFAR-telescoop om een groep van sterrenstelsels te bestuderen, een zogeheten cluster. Het team ontdekte dat de radio-signalen van de cluster veel sterker waren dan ze hadden verwacht. Ze denken dat dit komt doordat de cluster botst met een kleiner cluster.

Het internationale team heeft de ontdekking gedeeld met de andere astronomen in de wereld. Omdat sterrenkundigen zo vaak samenwerken en ideeën uitwisselen op internationale bijeenkomsten, spreken we vaak van een 'astronomische gemeenschap'. Alsof er een dorp is ergens ter wereld waar alle astronomen samenwonen!

Geinig weetje

Astronomen denken dat LOFAR uiteindelijk meer dan 100.000.000 objecten in het verre heelal gaat ontdekken!

Share:

Bilder

Das A-Team ist international
Das A-Team ist international

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB