Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
O știre fierbinte despre planete reci
12. April 2012

ALMA, un  telescop nou aflat încă în construcție, a făcut deja prima lui descoperire!  A identificat două planete care orbitează steaua din imagine, si care sunt considerate a fi printre  cele mai reci planete descoperite vreodată.

ALMA nu arată ca un telescop obișnuit. Când o să fie gata, anul viitor, el va fi format din 66 de antene asemănătoare cu antene de satelit.  Antenele ALMA sunt însă de aproape 12 ori mai mari, și nu sunt configurate pentru undele radio folosite în transmisiile TV. Ele sunt proiectate să recepționeze un tip diferit de unde, numite unde sub-milimetrice.

Aceste unde permit astronomilor să studieze lucruri foarte reci din spațiu, cum ar fi praful cosmic, și sunt exact ce le trebuia astronomilor pentru a face acestă descoperire! Planetele au fost detectate deoarece gravitația lor a transformat un un nor de praf rece într-un inel imens ce înconjoară steaua.

Numai un sfert din cele 66 de antene ALMA erau în funcțiune atunci când astronomii au descoperit aceste planete. „Chiar dacă ALMA este încă în construcție, el este unul dintre cele mai puternice telescoape de acest gen pe care le avem”, spune Bill Dent, unul din astronomii care au prezentat noua descoperire.

 

Interesant

Temperatura foarte scăzută de pe aceste planete se datorează faptului că ele se sunt de aproape 140 de ori mai îndepărtate de steaua lor decât este Pământul față de Soare.

Mehr Informationen

Acest Space Scoop este realizat pe baza unui comunicat de presa de la ESO.

Share:

Bilder

Heiße Entdeckung kalter Planeten
Heiße Entdeckung kalter Planeten

Printer-friendly

PDF File
1006,8 KB