Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
E o pasăre? E un avion? Nu, e un Super-Pământ!
28. March 2012

Deși stelele arată toate la fel atunci când privim cerul nocturn, ele au o mare varietate de mărimi și culori. Culoarea unei stele depinde de temperatura suprafeței acesteia, și, în ciuda aparențelor, stelele albastre sunt mult mai fierbinți decât cele roșii! De fapt, stelele roșii sunt cele mai reci! Cele mai mici stele roșii, numite „pitice roșii”, sunt de departe cel mai numeros grup de stele din galaxia noastră, Calea Lactee. 

O echipă de astronomi a descoperit recent, cu ajutorul unui telescop mare, că planete solide, de dimensiuni apropiate de ale Pământului, sunt des întâlnite în jurul piticelor roșii. Planetele care sunt puțin mai mari decât a noastră au fost numite „Super-Pământuri”. 

Astronomii estimează ca aproximativ 4 din 10 pitice roșii din galaxia noastră au Super-Pământuri care orbitează în jurul lor la o distanță potrivită pentru a avea apă în stare lichidă (dacă sunt prea aproape, apa fierbe; dacă sunt prea departe, ea îngheață).

Cum avem în jur de 160 de miliarde de pitice roșii în Calea Lactee, este posibil să existe zeci de miliarde de planete apropiate de mărimea Pământului care au oceane. Este o descoperire importantă, pentru că astfel de planete ar putea găzdui forme de viață extraterestră!

Interesant

Soarele nostru e de aproape 100 de ori mai mare decât Pământul, dar e un pitic în comparație cu alte stele - un pitic galben, mai exact.

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Ist es ein Vogel? Oder ein Flugzeug? Nein, es ist eine Supererde!
Ist es ein Vogel? Oder ein Flugzeug? Nein, es ist eine Supererde!

Printer-friendly

PDF File
924,0 KB