Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Sterrenstelsels in overvloed!
21. March 2012

Op het eerste gezicht is er niets bijzonders te zien aan deze foto: een paar heldere sterren en een heleboel zwakkere. Maar in werkelijkheid zijn deze zwakke stipjes en vlekjes helemaal geen sterren in ons eigen sterrenstelsel (de Melkweg). Het zijn heel ver weg gelegen sterrenstelsels, die elk miljarden sterren bevatten!

Deze bijzondere foto is gemaakt door VISTA. Dat is een telescoop in het noorden van Chili, een land in Zuid-Amerika. Het is de grootste telescoop voor het maken van overzichten van de sterrenhemel. Hij kan grote gebieden van de hemel afzoeken naar sterren en sterrenstelsels en daar opnames van maken.

VISTA heeft 55 uur gekeken naar hetzelfde gebiedje aan de hemel om deze zeer zwakke en verre sterrenstelsels te ontdekken. Het zwakke licht van deze stelsel druppelde als het ware de camera van de telescoop binnen. Door deze zwakke lichtjes te verzamelen, kon de telescoop dit prachtige beeld maken van honderdduizenden sterrenstelsels. Normaal lijkt dit gebied zwart en leeg.

Geinig weetje

Hoeveel sterrenstelsels kun je op deze foto ontdekken? (klik erop voor een grote foto). Het antwoord: meer dan 200.000 in totaal!

Mehr Informationen

 Deze Space Scoop is gebaseerd op een persbericht van ESO.

Share:

Bilder

Jede Menge Galaxien!
Jede Menge Galaxien!

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB