Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Požrešne najstniške galaksije
14. March 2012

Astronomi že nekaj časa vedo, da so bile galaksije veliko manjše, ko je bilo vesolje mlado. V času življenja vesolja pa so precej pridobile na teži. A njihova hrana in prehranjevalne navade so bile nenavadne.  

Pred kratkim je skupina astronomov uporabila Zelo velik teleskop, da je vohunila za galaksijami, ki so ravnokar pri kosilu. Zgornja fotografija kaže nekaj teh galaksij, ki so jih opazovali in so na njej označene z rdečimi križci.

Zelo velik teleskop je močan teleskop in lahko gleda nazaj v preteklost v čas, ko so bile galaksije še najstnice. Gledanje nazaj v času se sliši kot nekaj iz znanstvene fantastike, a je pravzaprav kar preprosto: milijarde let traja, da svetloba z oddaljenih galaksij doseže Zemljo, zato jih pravzaprav vidimo take, kot so bile pred nekaj milijardami let! (Za več informacij o tem kliknite tukaj.)

Astronomi so iz opazovanj odkrili, da so si galaksije v svojih zgodnjih najstniških letih rade pogosto privoščile prigrizke v obliki plina. Galaksije v kasnejših najstniških letih pa so želele veliko večje zalogaje in so pogoltnile kar cele manjše galaksije. Na kratko, galaksije postajajo s starostjo vedno bolj požrešne in se spremenijo v kanibale!

 

Cool dejstvo

Galaksije s pošastnim apetitom, ki so na na tej sliki, se nahajajo na nočnem nebu v ozvezdju “Cetus”, ki ga v slovenskem jeziku imenujemo "Kit", v starogrščini pa pomeni tudi "morska pošast”!

Mehr Informationen

 

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

Bilder

Gierige Teenager-Galaxien
Gierige Teenager-Galaxien

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB