Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Galaxii tinere și lacome
14. March 2012

Astronomii știu de mult că galaxiile erau mult mai mici la începuturile Universului. În timp, galaxiile au crescut mult, dar ce au „mâncat” și obiceiurile lor de „hrănire” au rămas un mister.

De curând, o echipă de astronomi a folosit un telescop puternic numit „Very Large Telescope” (Telescop Foarte Mare - prescurtat, VLT) pentru a spiona ce fac galaxiile la cină. Fotografia de mai sus arată o parte din galaxiile pe care le-au studiat cercetătorii, marcate cu cruciulițe roșii.

VLT este un telescop puternic, și poate privi înapoi în timp, în vremea când galaxiile erau tinere. Sună a științifico-fantastic, dar principiul e simplu: lumina de la aceste galaxii foarte îndepărtate are nevoie de miliarde de ani pentru a ajunge la noi, prin urmare vedem cum arătau ele cu miliarde de ani în urmă, nu cum arată acum! Pentru mai multe informații, click aici.

În cursul observațiilor, astronomii au descoperit că galaxiile foarte tinere consumă gaze cosmice, dar, pe măsură ce cresc, devin mai flămânde și încep să înghită galaxii mai mici. Pe scurt, galaxiile devin tot mai lacome pe măsură ce îmbătrânesc, și se transformă în canibali!

Interesant

Galaxiile fotografiate aici, cu apetitul lor monstruos, se află pe cer în constelația Cetus, care poartă numele unui monstru marin din mitologia greacă!

Share:

Bilder

Gierige Teenager-Galaxien
Gierige Teenager-Galaxien

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB