Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Gulzige puber-sterrenstelsels
14. March 2012

Toen het universum jonger was, waren de sterrenstelsels kleiner. In de loop van de tijd werden de sterrenstelsels steeds zwaarder, maar hun eetgewoonten kenden we niet.

Nu hebben astronomen met de Very Large Telescope (VLT) gekeken naar de manier waarop sterrenstelsels zich voeden. De foto hierboven geeft met rode kruisjes de sterrenstelsels aan die zijn bestudeerd.

De VLT is een zeer grote telescoop, die kan terugkijken naar de tijd dat de sterrenstelsels nog pubers waren. Terugkijken in de tijd lijkt wel science fiction, maar dat is het niet: het licht van deze verre stelsels doet er namelijk miljarden jaren over om de aarde te bereiken. Dus we zien door de telescoop hoe deze sterrenstelsels er miljarden jaren geleden uitzagen! (hier lees je meer)

De sterrenkundigen ontdekten dat sterrenstelsels in hun vroege puberteit de voorkeur geven aan een continue aanvoer van gas. Maar later in hun tienerjaren willen ze meer ‘voedsel’ en slokken ze andere, kleinere sterrenstelsels op. Sterrenstelsels worden dus gulziger naarmate ze ouder worden en worden echte kannibalen!

Geinig weetje

De hier bestudeerde sterrenstelsels staan in de richting van het sterrenbeeld Walvis. Dat is wel een heel toepasselijke naam!

Mehr Informationen

 Deze Space Scoop is gebaseerd op een persbericht van ESO.

Share:

Bilder

Gierige Teenager-Galaxien
Gierige Teenager-Galaxien

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB